Ipari park ismertető

logoIsmertetőnk célja, hogy bemutassuk Önnek Mórahalom városát, a Homokhát Térségi Agrár-Ipari parkot, és megismertessük azokkal a lehetőségekkel, amelyekkel a városba látogatókat, illetve az ipari parkba betelepülni kívánókat várjuk.

Tisztelt Érdeklődő!

HUN_Mórahalom_hivatalos_címer_2013Mórahalom dinamikusan fejlődő, mezővárosi jellegű település, kistérségi együttműködés központja. 1992-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját, azt követően, hogy 1989-ben városi rangot kapott. Infrastrukturális helyzete méltó e ranghoz: teljesen kiépített közműhálózattal rendelkezik. Városi szintű oktatási, kulturális, egészségügyi, szociális és kereskedelmi ellátás szolgálja a lakosok igényeit, akik vendégszeretetükről és hagyománytiszteletükről híresek.

Mórahalom, a mintegy 45000 lakosú homokháti térség központja. Az itt élő emberek megélhetésének fő forrása a mezőgazdaság. A felhalmozott tapasztalatoknak, az intenzív termelési kultúrának és a helyi klímának köszönhetően olyan jellegzetes ízvilágú zöldség- és gyümölcsféléket termesztenek eredményesen, amelyek nemcsak országosan, de külföldön is keresettek, hungarikum értékűek. A munkaképes korú lakosság egy része Szegeden lévő ipari üzemekben dolgozik. Ezek az emberek szívesen vállalnának munkát a lakóhelyükhöz közelebb fekvő üzemekben. A térségben húzóágazat lehet a mezőgazdasághoz kapcsolódó feldolgozóipar, az agrárgazdaság, illetve az idegenforgalom.

Ezen tényezők figyelembe vételével hoztuk létre 1997-ben a mórahalmi Homokhát Térségi Agrár-Ipari Tudományos és Technológiai Parkot. A cél az volt, hogy olyan kedvező infrastrukturális bázist alakítsunk ki, amely a Szeged-központú régió tudományos kultúrájára és humán erőforrására alapozva a legoptimálisabb feltételeket biztosítja a vállalkozások és beruházók számára.

Magyarországon az ipari parkok létesítésének első hullámában, Csongrád megyében pedig legelsőként – támogatta a kormányzat a város ipari parki kezdeményezését. Ez egyben jelzésértékkel is bírt, mert mutatta, hogy a város megalapozott innovációs tevékenység fejlesztése összhangban van az országos és regionális területfejlesztési törekvésekkel, másrészt elősegítette uniós és hazai támogatások elnyerését és célzott felhasználását.

Várjuk azokat a betelepülőket, akik úgy ítélik meg, hogy a hármas-határ mellett és szegedi tervezett logisztikai központ közelében fekvő mórahalmi Homokhát Térségi Agrár-Ipari Tudományos és Technológiai Park kiváló alkalmat jelent beruházásuk megvalósításához.

A tiszta, szép környezetben megvalósított Ipari Park várja azokat a kis- és középvállalkozásokat, melyek szeretnék a balkáni és a dél-kelet európai piacok közelségét kihasználni.

nogradi-zoltanNógrádi Zoltán
polgármester

Homokhát Térségi Agrár-Ipari Technológiai Park

A KEZDETEK
A ’90-es évek gazdasági kihívásait figyelembe véve Mórahalom Város Képviselő-testülete előremutató lépésre szánta el magát, amikor a megfogalmazódott ipari park alapítási koncepcióra jóváhagyását adta. Megoldást csakis a helyi gazdasági potenciál növelése jelenthetett, melynek akkor egyetlen kiindulópontja – az újonnan meghirdetett – ipari park program volt. Településünk 1997-ben, a megyében elsőként alapított ipari parkot. A címviselő önkormányzat azóta is teljes erőfeszítéssel azon dolgozik, hogy az ipari park területét, infrastruktúráját és szolgáltatásait folyamatosan bővítse és fejlessze.

VÁLLALKOZÁSBARÁT KÖRNYEZET BEFEKTETŐKNEK
A Homokhát Térségi Agrár-Ipari Parkot 10 hektár – részben barna mezős – területtel hoztuk létre, néhány olyan vállalkozással, melyek a helyszínen lévő telepükön mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkoztak. A cél az volt, hogy helyi mezőgazdasági termények feldolgozását vállaló befektetőknek hozzunk létre vállalkozásbarát környezetet.

A helyi termelői integráció megvalósítására ad példát a Móraprizma Szövetkezet, mely vállalkozás több helyi termelő gazda összefogásával valósult meg, és ahol a primőr zöldségárút dolgozzák fel konyhakész csomagolt termékké.

ÉLELMISZER FELDOLGOZÁSTÓL A FÉMSZERKEZETEK GYÁRTÁSÁIG
A Móraprizma Szövetkezet zöldségfeldolgozó gépein készülnek a mai modern táplálkozás elengedhetetlen részét képező – és ez esetben konyhakészre elkészített – zöldségek és a salátafélék. Az ország egész területére szállítják friss zöldségféléiket és salátakeverékeiket. Kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, a legmodernebb, szigorúan ellenőrzött technológia alkalmazásával gyártják termékeiket.

prizma

Nemcsak élelmiszer-feldolgozó jellegű vállalkozásokat látunk szívesen ipari parkunkban, hanem a gazdasági élet minden területéről érkező vállalkozás megtalálhatja számítását a mórahalmi ipari parkban. Az LKG Delta Kft legmagasabb színvonalon kiépített, modern üzemében fémszerkezetek gyártását, tűzi horganyozást, acélszerkezetek összeszerelését végzi; munkagépek kiegészítő fémszerkezeteit, illetve rozsdamentes utcabútorokat, kerékpártárolókat készít.

NEMZETKÖZI ÉRDEKELTSÉGŰ VÁLLALKOZÁSOK
Ipari parkunk helyt ad számos nemzetközi érdekeltségű vállalkozásnak is. A 2000-es évek során a BENELUX államokból érkező befektetők látták meg a gazdasági lehetőséget ipari parkunkba való betelepülés révén. Az ipari parkunk legnagyobb munkaadója, a Beltaste Kft helyi alapanyagok felhasználásával és munkaerő alkalmazásával készít saslikot, amit fagyasztott állapotban szállítanak nyugati exportra.

Foglalkoztatottak tekintetében a Pacapime Kft. követi őket, beruházási értékét tekintve viszont ez a legnagyobb vállalkozás az ipari parkban. A hengerelt papír alapanyagból hullámkartont, illetve abból csomagolóanyagot, dobozokat gyártó cég több ízbeli beruházás révén csaknem három hektár alapterületű üzemében lévő gépsorok készítik villámgyors működéssel a papír csomagolóanyagot. Mindkét vállalkozás a legmodernebb technikát és technológiát vonultatja fel. A külföldi befektetők sorában említést érdemel még az LC Packaging TPI Kft is, mely széles palettáját vonultatja fel és értékesíti a csomagolóanyagok fajtáinak.

DSC_0639


ÚJ TELEPHELYEK

A 2010-es évek állami szintű gazdaságélénkítő tevékenyégének gyümölcse az a 18 újonnan létesített telephely, mely ipari parkunk többszöri bővítése révén kialakított új részén, a Papírgyári út mentét épült fel. Mórahalmi vállalkozások, illetve a megye egyéb településeiről ide érkező vállalkozók európai uniós projektjeik révén nyertek támogatást elképzeléseik, vállalkozásélénkítő tevékenységük megvalósítására. E kis- és középvállalkozások, amelyek szolgáltató, építőipari, illetve termelő tevékenységet folytatnak, jelentik jelenleg az ipari park motorját.

TUDOMÁNYOS TEVÉKENYSÉG
Ipari parkunkat választotta helyszínéül több tudományos kutatási tevékenységet végző vállalkozás is, melyek tevékenysége és egymással való együttműködése tette azt lehetővé, hogy ipari parkunk megpályázhasson egy magasabb szintű elismerést, a Tudományos és Technológiai Park címet.

seq_side

Többek között a Seqomics Biotechnológia Kft a mikrobiológia és annak orvosi alkalmazása terén jeleskedik; a Creantex Kft. szociális és társadalmi kutatásokat végez. Felsőoktatási intézménnyel, illetve kutatóintézettel és a parkon belüli vállalkozásokkal dolgoznak együtt.

TOVÁBBI FEJLESZTÉSEK
A mórahalmi ipari park fejlesztései eredményeképpen jelenleg száz hektáron terül el. Jelentős számú, 91 cégcsoporthoz tartotó 104 vállalkozás működik itt. A foglalkoztatottak száma meghaladja a félezer főt. A címviselő önkormányzat projektjei révén folyamatos infrastruktúra fejlesztéseket hajt vége. Várunk és kedvezményes feltételekkel támogatunk minden olyan vállalkozást, amely településünkön kívánja megvalósítani gazdaságfejlesztő elképzelését. A továbbiakban is kiemelten kívánjuk kezelni a helyben történő tudás- és technológiahasznosítást, valamint a betelepült vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs forrásokhoz való hozzájutását.

Mórahalom város honlapja

Mórahalom komplex otthon- és munkahelyteremtő kedvezményrendszere

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő