A City Hungary interjúja Nógrádi Zoltánnal, Mórahalom polgármesterével.Azt szokták mondani, hogy a városok a gazdasági fejlődés, az innováció mozgatórugói.         A kultúra, az oktatás, a pezsgő pénzügyi és befektetési élet központjai. Minden, ami a modern élet feltétele, az mind-mind a városban található meg. Ugyanakkor mi város lakók a város minden előnyét élvezve, koncentráltabban vagyunk kitéve a környezeti társadalom kihívásainak, a környezet szennyezés ártalmainak is. Így a környezetbarátabb városi élet egészségesebb és fenntarthatóbb lakóteret biztosít a városlakók számára is. Ez magába foglalja a levegő, a víz és a föld védelmét, a biodiverzitást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. az alternatív anyagok és energiaforrások használatát és az újrahasznosítás ciklikusságát. A környezet tiszteletben tartása, a természeti erőforrások hatékonyabb használata a magyar városok számára is a magasabb életminőség záloga. Ezen alapelveket vallja Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán is.

City Hungary:
Egy kisváros, ha egyben zöld város is, könnyebb a helyzete? Több lehetőség adódik a város számára?

Nógrádi Zoltán:
Igen mindenképp könnyebb a város helyzete, hiszen az olcsóbb üzemeltetés miatt több forrás marad az egyéb működési költségek finanszírozására, mert nem viszik el az energiaköltségek a keretet, tehát nem veszélyezteti az energiaszegénység. Továbbá a város nincs kitéve olyan mértékben az energiapiac árváltozásainak és az import energiahordozó beszerzés kedvezőtlen hatásainak.

Számtalan lehetőség adódik egy zöld város számára. Helyben termelhető energiaforrások hasznosítása, mint például a napenergia, geotermikus energia és egyéb földhő hasznosítása. Továbbá az energiahatékonyságot, energiatakarékosságot növelő beruházások, mint például a komplex határoló felületi hőszigetelések, a nyílászárócserék, a fűtési rendszerek korszerűsítése és a világítótestek-fényforrások korszerűsítése, valamint a hulladékhő hasznosítása.

C.H.:
Hogyan illeszkedik egymáshoz a környezettudatos szemlélet és a helyi piac fejlesztése?

N.Z.:
A rövid ellátási lánc keretein belül olyan elárusító helyek létrehozását támogatjuk, ahol a helyi termelők portékái azonnal a vásárlók elé kerülnek. Mindig friss áru kerül a piac polcaira, és csak annyi termék kerül a fogyasztó elé, amit a piac felvenni képes, így kevesebb hulladék keletkezik. A helyi piacot csak a kistermelők vehetik igénybe, akik kis parcellán termelik növényeiket, ezáltal kevésbé terhelik a környezetüket a különféle vegyszerekkel, műtrágyákkal. A helyi piac a város központjában közvetlenül a Szentháromság téri zöld övezet, virágos park mellett kapott helyet.

Külön sarok van a helyi piacon a biotermékeknek, ahol az egészségtudatos étkezés alapanyagai megtalálhatók.

A szelektív hulladékkezelés fontos szempont, ami egyre nagyobb teret nyer korunk életmódjának formálásában.

C.H.:
Milyen minták/példák vannak a modern technológia használatára a helyi adottságoknak megfelelően?

N.Z.:
Városunkban a következő példák vannak a modern technológiák alkalmazására: A geotermikus energiát hasznosítjuk a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdőben. A Mórahalmi geotermikus Kaszkádrendszer a város közintézményeit fűti. A Norvég Geotermikus közműrendszer a város határában többek között a Norvég mintatanyákat, Labdarúgó Centrumot, a Kézilabda csarnokot, az Üvegházat, a Tanyai Idősek Klubját, stb. fűti.

A város jelenleg is hasznosítja a napenergiát, hiszen a térségben a legmagasabb a napsütéses órák száma. Néhány példa a napelemes rendszerekre: Borház mellett található napelempark, a Városháza épülete melletti napelemes parkoló. Napkollektoros rendszerek használata: Móra Ferenc Általános Iskola, az Egyenlőség utcai Óvoda, a Norvég mintatanyák.

A termálvíz kísérőgáz, és termálvíz hulladékhő hasznosítása is több helyen megvalósul.

A helyi közvilágítás energiatakarékos átalakítása projekt keretében a településen elhelyezett fényforrások energia hatékony LED-es világítótestekre történő cseréje valósult meg, a korszerűsítéssel érintett területen közel 700 db világítótestet cseréltek ki. Az új világítótestek beépített teljesítménye közel 41 %-os fogyasztás megtakarítást eredményez.

Komplex határoló felületi hőszigetelések és nyílászárócserék az alábbi épületekben: a Könyvtár, a Móra Ferenc Általános Iskola, az Egyenlőség utcai Óvoda, stb. Fűtési rendszerek korszerűsítése zajlott a Könyvtár épületében.

C.H.:
Miért érdemes ellátogatni Mórahalomra?

N.Z.:
A város értékének fontos eleme a természeti táj. Mórahalom és térsége gyönyörű, tiszta környezettel rendelkezik. A település határában van egy egyedülálló bivalyrezervátum, ami fiatalnak-idősebbnek egyaránt páratlan élményt nyújt. Természet-közeli helyzetben figyelhető meg ennek az állatfajnak a viselkedése, életmódja.

A rendelkezésre álló termálvizet energetikai célokra hasznosítjuk, másrészt a legfontosabb turisztikai attrakció a Mórahalmi Gyógyfürdő alapja.

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőt tavaly is számos szakmai- és közönségdíjjal jutalmazták és az elismerésekből Mórahalom szállodáinak is jutott. A fürdő az elmúlt két évtizedben tovább bővült, rengeteget fejlődött. Ezzel párhuzamosan szállodák épültek, bővültek az egészségügyi szolgáltatások, így nem véletlen, hogy mára a települést a 10 legkedveltebb magyarországi fürdőváros egyikeként tartják számon. Újabb óriási mérföldkő a város turisztikai életében, hogy tavaly Mórahalmot hivatalosan is gyógyhellyé nyilvánították.   Az elismerés rangját emeli, hogy ezzel a címmel Csongrád megyében egyedüliként Mórahalom büszkélkedhet. A fürdőhöz szervesen kapcsolódó szállodák is gyűjtöttek be sikereket: az Elixír Medical Wellness Hotel „Zöld Szálloda” címet kapott.

A Mórahalmi Nyár rendezvénysorozat részeként tavaly is ezrek látogatták a város hagyományos attrakcióit, a Homokháti Sokadalmat és a Dél-Alföldi Rétesfesztivált. A város második évadát megélt lovas színháza pedig a kulturális szórakozásra vágyók igényeit elégítette ki. A nagy sikerre való tekintettel már meghirdették a 2017-es műsort is, minden eddiginél több és színesebb előadással – újdonságként pedig óriáskoncertekkel, Demjén Ferenccel, Boban Markoviccsal és az Ismerős Arcokkal. A város nyüzsgő életét nemcsak a főszezonban tapasztalhatják meg a vendégek, hiszen Mórahalom egész évben változatos programokat kínál: a Homokháti búcsú, a pálinka- és párlatverseny, a tepertőfesztivál és a Homokháti Szakajtó is tömegeket vonz. Mórahalom így lehet egyre markánsabb pont az ország turisztikai térképén.